Bilge Z. Atal: “Deniz hayatımızın tam merkezinde”

Bilge Zaptçıoğlu Atal ile birkaç sene önce teknede tanıştık. Hayat hikâyesinde denizin yeri ve önemini biliyordum ama bir de yat tasarımcısı olarak başarıdan başarıya koşunca serimizin konuğu olması için kapısını çaldım.

Röportaj ALPER GÜNORAL Fotoğraflar BİLGE Z. ATAL ARŞİVİ

B

u ay Bilge Zaptçıoğlu Atal ile birlikteyiz. Kendisi, eşi Barbaros Atal ile birlikte yat tasarımı üzerine çalıştıkları BAZ Yacht Design’ın kurucu ortağı. BAZ Yacht Design geçen yaz çeşitli uluslararası organizasyonlarda dereceye girdi ve ödüller aldı. Hem refit hem de yeni inşa alanında başarılı çalışmalar yapan Atal çifti ile aslında iki yıl önce sattıkları yelkenlileri Şehnaz’da ailece tanışmıştık. O zamanlar 1 yaşında olan oğlum Bora’nın ilk tekne deneyimi, duyduğu ilk makine sesi Şehnaz’da olmuştu. Bu bakımdan Atal çiftinin kalbimde yeri ayrıdır. Şehnaz, “tecrübeli” ama çok iyi bakılmış, çok güzel bir yawl. Hakkıyla bakımını yapıp, keyifle kullanacak iyi bir denizciye satılmış olmasına çok sevinmiştim. Şimdi sözü fazla uzatmadan Bilge Z. Atal’la söyleşimize geçelim…

UZAKLAR’IN KUZENİ ŞEHNAZ

Denizin hayatınıza nasıl girdiğinden başlayalım mı?

Deniz çocukluğumun en doğal parçalarından biriydi. Hamburg’da doğdum ama babamın işi nedeniyle taşındığımız Antalya’da büyüdüm. Bu nedenle çocukluğum deniz ve limanla iç içe geçti. Aynı zamanda denizciliğin farklı alanlarında uzmanlaşmış bir aileden geliyorum. Büyük gemiler, uzak limanlar ve açık denizlerde yaşanan hikâyeler benim için her zaman büyüleyici oldu. Deniz hem her an yanımda, bildiğim ve içinde yaşadığım bir dünya hem de dinlediğim hikâyelerle merakımı sürekli besleyen sonsuz bir keşif alanı oldu.

Denizci yönünüze teknenizde bizzat tanık olmuşluğum var.

Doğru. Deniz hayatımızın tam merkezinde yer alıyor. Sadece mesleki değil, aynı zamanda kişisel yolculuğumuzun da ayrılmaz bir parçası. Gerçek anlamda yelkencilikle tanışmamız, güneye taşındıktan sonra başladı. İlk adımımız, Atasoylar’ın Uzaklar teknesinin kuzeni, bir Nantucket Clipper olan sevgili Şehnaz ile oldu. Önceki sahibiyle Yacht Türkiye dergisinde yer almış olan bu tekneyle, Marmaris, Kaş ve Kekova arasında iki yıl boyunca yelken yaptık. Zamanla, uzun süreli konaklamalar için daha uygun ve aynı zamanda yüzer ofis olarak da kullanabileceğimiz Beneteau 42 CC teknemize geçtik. Onu off-grid (şebekeden bağımsız) bir yaşam için dönüştürdük ve artık zamanımızın büyük bölümünü denizde geçirebiliyoruz. Bu yaşam tarzı, tasarım anlayışımıza doğrudan yansıyor. Deniz ve doğayla iç içe olmanın çok besleyici bir ilham kaynağı olmasının yanında teknede bu kadar zaman geçirmek, tasarımda ergonomi ve kullanılabilirlik açısından büyük bir fark yaratıyor. Her detay, her çözüm denizle ve onun sonsuz ufkuyla kurduğumuz ilişkiyle şekilleniyor.

ESTETİK, FONKSİYONEL, SÜRDÜRÜLEBİLİR TASARIMLAR

Madem konuya girdiniz, profesyonel alanınız da deniz olduğundan oradaki hikâyenin nasıl geliştiğinden de 

bahsedelim mi? 

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde mimarlık eğitimi aldım, mezuniyetimin ardından önemli projelerde yer alma fırsatı buldum. Zamanla iç mekân tasarımına yöneldim ve kendi projelerimi hayata geçirmeye başladım. O dönemde yat tasarımı hiç aklımda yoktu. Bu alandaki yolculuğum, iş ortağım ve eşim Barbaros Atal ile tanışmamla başladı. Tanıştığımızda Barbaros gemi inşa mühendisi olarak yat tasarımı ve mühendisliği alanında projeler yürütüyordu zaten. İlişkimizin başlarında, birbirimizin projelerine dışarıdan bakarak fikir alışverişinde bulunuyorduk. Zaman zaman tasarım yaklaşımlarımız farklılık gösterse de bu etkileşim, ortak bir dil ve vizyon geliştirmemizi sağladı. Bu dinamik birliktelik 2014 yılında BAZ Yacht Design’ın doğmasına vesile oldu. Bugün uluslararası ödüller kazanmış, hem refit hem de yeni inşa projelerinde uzmanlaşan, estetik ile mühendisliği buluşturan bir tasarım ofisi olarak yoluna devam eden kurumsal bir yapı.

BAZ Yacht Design’da hedeflediğiniz noktaya ulaştı mı? 

BAZ Yacht Design’ı kurduğumuzda amacımız sadece estetik açıdan çarpıcı değil, aynı zamanda fonksiyonel ve sürdürülebilir tasarımlar üretmekti. Bugün gelinen noktada, ekibimizle birlikte uluslararası ödüller kazanmış projelere imza atıyoruz. Ayrıca son dönemde bizi heyecanlandıran bir gelişme olarak, ofisimizi Türkiye kıyılarındaki en büyük çekek alanına sahip marinalardan biri olan Yacht Marin’deki yeni yerine taşıyoruz.

Yat tasarımı konusunda ülkemizin uluslararası konumunu değerlendirir misiniz?

Türkiye yat inşasında güçlü bir üretim altyapısına ve kaliteli işçiliğe sahip. Ancak bu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için, tasarım alanında yerli tasarımcılarla iş birlikleri yapmak büyük bir önem taşıyor. Türk tasarımcılarının yaratıcı gücü, yerli üretimle birleştiğinde, sektörde özgün ve güçlü bir kimlik yaratılabileceğine inanıyorum. Bu, sadece tasarımcılar için değil, tüm yat endüstrisi için heyecan verici bir fırsat. Yerlilik ve uluslararası iş birlikleri artırıldığında, Türkiye dünya yat tasarım pazarında çok daha güçlü bir konuma ulaşacaktır.

KAI AİLESİ GENİŞLİYOR

Denizcilik alanında eğitim ve mesleki yaşantınızda kadın olmanın getirdiği zorluklar yaşadınız mı? Yaşadınızsa, bunlarla nasıl mücadele ettiniz?

Erkek egemen bir sektörde var olmanın zorlukları elbette var ve bu zorluklar ülkemizde yaşayan kadınların karşılaştıklarından çok da farklı değil. Ancak ben hiçbir zaman bunu bir engel olarak görmedim. Benim için önemli olan, yaptığım işi sevmek ve tutkuyla çalışmaya devam etmekti. Başarıyla sonuçlanan projeler, mutlu tekne sahipleri ve kazandığımız uluslararası ödüller, bu çabanın karşılığını aldığımızın en güzel göstergesi.

Gelecek için planlarınız nelerdir?

En büyük hedeflerimizden biri, uzun süredir üzerinde çalıştığımız ve ödüllü projemiz Project KAI’yi hayata geçirmek. Bunun yanı sıra, sıfır emisyonlu bir yat tasarlamak ve doğru yatırımcı ile bu projeyi geliştirmek de uzun vadeli vizyonlarımız arasında yer alıyor. KAI ailesini genişletiyoruz, 39,5 metre KAI katamaranı ve 12,5 metre KAI Limousine Tender projelerini de hayata geçirmeyi hedefliyoruz.☸

ÖDÜLLER & ADAYLIKLAR

Project KAI – A’Design Award & Competition – Dış konsept – Platinum 

MS Andiamo – A’Design Award & Competition – İç tasarım – Bronz

Renda 62 –  IDA (International Design Awards) – İç tasarım – Alt›n

Project KAI – European Product Design Competition – Dış konsept – Birincilik 

MS North Star – International Yacht & Aviation Awards – Refit – Finalist

International Yacht & Aviation Awards – Yılın tasarımcısı – Finalist

           

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.